tisdag 18 november 2008

Mer utbildning i medarbetarskap

Du som läst mina tidigare inlägg har säkert förstått att jag är behärskat entusiastisk till vissa av dagens ledarskapsutbildningar. En del utbildningar är minst sagt dåliga, och några är direkt skadliga.

Men egentligen är det inte ledarskapsutbildningar som alla gånger mest och bäst behövs i företag och organisationer utan utbildning i medarbetarskap. Det gäller att från båda sidor förstå det lilla röda snedstrecket mellan chef/medarbetare. Både chef och medarbetare skall vara motiverade att göra ett bra jobb! Och på de flesta arbetsplatser finns det ett stort förbättringsutrymme i fråga om utbildning för medarbetarna.

Ömsint beröring får även chefen att må gott. Vid beröring frigörs oxytocin i kroppen, vilket är ett hormon som skapar lugn och ro i själen. Nu propagerar jag inte för mer kroppskontakt i arbetslivet men väl för mer uppriktighet och uppmärksamhet. Idag får det väl anses som självklart att chefen skall se sina anställda. Men lika självklart borde det vara att även chefen skall bli sedd och bekräftad av sina anställda. Men detta sker i alltför liten utsträckning. Lite fler vänliga ord från medarbetarna skulle få många chefer att må gott eller i vart fall bättre.

Jag har sagt det tidigare och säger det än en gång – vad både chefer och medarbetare behöver är utbildning i det lilla röda snedstrecket. Kalla det gärna utbildning i god svensk socialpsykologi!

Inga kommentarer: