fredag 14 september 2012

Ledarskap – Skall en yngre chef tänka på pensionen?

Skall en yngre chef tänka på sin pension? Ja, utan tvekan.  Men skall även en äldre chef tänka på sin pension? Ja, utan minsta tvekan!

Två korta anslag! Den yngre chefen skall se om sitt hus i tid och verka för goda pensionsvillkor vid de olika anställningarna. Och den äldre chefen skall ställa sig frågan ”Vilket är viktigast – livet eller arbetslivet”.

När man är ung ligger pensionen och ålderdomen långt borta. Och som ung chef har man mycket att stå i och mycket som man vill göra. Pensionen ordnar sig alltid. Och det gör den förstås, men kanske inte till det bästa alla gånger.

Man måste själv se om sitt hus i tid och arbeta förebyggande. För även om livet och arbetslivet leker idag så kan det om det vill sig illa vända i en framtid. Ibland kan det vara svårt för en äldre chef att komma bra igen efter en motgång. Oron kryper på, och tryggheten känns långt borta. Detta drabbar någon gång alla chefer. Förr eller senare.

Det bästa man kan göra är att bygga upp sitt oberoende och se till att man en bit upp i åren har en ekonomisk bas att stå på. Se därför till att få så goda pensionsavsättningar som möjligt under ditt yrkesverksamma liv. Du kommer att tacka dig själv framöver. Har du ett jobb där detta inte är möjligt, så pensionsspara på egen hand. Eller avsett ett annat särskilt sparande för detta ändamål.

Äldre chef då? Ja, nu är det oftast för sent att bygga en ekonomisk bas. Den viktigaste frågan för dig gäller din hälsa. Det är tungt att vara chef och har du hållit på ett antal år kan det vara motigt. Du har liksom sett det mesta i några olika vändor. Och kanske har krämporna börjat göra sig påminda. Det kan till och med vara så att sjukdomarna står på kö. Då senast gäller det att tänka till. Vad är viktigast livet eller arbetslivet? Svaret är självklart – livet! Men följer vi detta och handlar därefter? Nej, alltför sällan. Vi hittar på allehanda skäl för att fortsätta ett tag till.

Är du en äldre chef som börjar få bekymmer med hälsan så är valet enkelt - sluta i tid och gör något annat. Visst kan man tala emot och säga att även om jag slutar så är det inte någon garanti för ett längre liv. Sant, men sannolikheten ökar väsentligt.