torsdag 5 april 2012

Ledarskap - Det är skönare lyss till en sträng, som brast, än att aldrig spänna en båge.

Som chef skall du ha målbilden klart för dig. Vad skall uppnås. Och det är bättre att lägga ribban lite för högt än att lägga den på bekvämlighetshöjd. Att ha komfortabla mål är feghållning som inte leder till expansion eller bättre lönsamhet. Det är en byråkratisk förvaltarhållning.

Nej, som chef skall man spänna bågen. I de allra flesta fall nås målet och företaget gör ett kanonresultat. Någon enstaka gång vill det sig inte. Och det är nu din personlighet kommer in. Kan du ta ett misslyckande på rätt sätt? Känner du besvikelse en kort stund och sedan kavlar du upp ärmarna igen. Eller blir du arg och gräver du ner dig? Eller tycker du dig vara utan skuld och ansvar? Eller blir du irriterad på dina medarbetare. Eller känner du likgiltighet. Då är du helt fel ute och måste tänka om. I de senare fallen kanske du skall försöka bli politiker?

Ett misslyckande betyder inte att du som person och chef är misslyckad. Att missa målet är bara ett felsteg på livets arbetsbana. Ett litet hack i spåret. Melodin är lika bra för det. Vänd misstaget till kraft istället. Det skall ta mej tusan gå. Och använd din tankeförmåga för att finna en ny väg utan att sänka målen. För sannolikt var det inte fel på målen utan du hade inte klart för dig hur vägen mot målen skulle se ut. Kort sagt – du valde fel väg som gav en smärre deviation. Gå tillbaka till vägskälet och välj en ny resa. Och du kommer att lyckas. Ett misslyckande är framgångens goda bränsle.

Inga kommentarer: