fredag 10 december 2010

Ledarskap – Bjuder du på kaka före eller efter semestern?

Hallå där chef. Låt mig ställa två frågor - Bjuder du dina medarbetare på kaka vid semestertid? Och bjuder du i så fall före eller efter din semester? Varför nu detta då? Tja, tiden runt din semester kan visa på hur du trivs med ditt arbete.

Att inte bjuda på någon kaka alls visar på en bristande social förmåga eller på att du inte trivs så bra i din chefskostym! Då kan finnas skäl till eftertanke. Vad vill du med ditt arbetsliv? Vill du vara chef eller är du på bara fel plats?

Att bjuda på kaka före semestern är en god gest som visar på att du uppskattar semestern. Du vågar visa att du längtar efter ledigheten. Att bjuda på kaka efter semestern visar på att du uppskattar ditt arbete. Du är så glad att vara tillbaka att du vill visa medarbetarna det. Att bjuda både före och efter kan vara rätt men också fel. Kan ge en släng av inställsamhet, om inte initiativen kommer riktigt från hjärtat.

Så några ord om den näraliggande ångesten! Som jag förstår arbetslivet är det naturligt att känna sig utarbetad när man går på semester. Det kvittar när semestern infaller, för när stunden är inne skulle man inte orka en dag till. Sådana känslor förefaller vara helt naturliga. Ångest inför semestern kan däremot betyda att du har svårt att släppa greppet. Du är rädd om din position eller tilltror inte andra att klara sig utan dig. Detta får nog ses som en liten varningssignal.

Likaså är det väldigt vanligt att man som chef känner en aning ångest när semestern är slut. Det skall ta emot lite att börja arbeta - En sund reaktion. Eller känner du bara glädje och då är du att gratulera. Men har du en alltför hög ångestnivå kan det finnas skäl att fundera över vardagen. Man skall inte behöva fara illa inom sig för att återgå till jobbet. Trivs du verkligen?

2 kommentarer:

Erik Fors-Andrée sa...

Detta hoppas jag att fler läser och funderar över: "Ångest inför semestern kan däremot betyda att du har svårt att släppa greppet. Du är rädd om din position eller tilltror inte andra att klara sig utan dig. Detta får nog ses som en liten varningssignal."

Sten sa...

Hej Erik, tack för inlägg. Håller förstås med dig. Även jag vill ha fler läsare!