fredag 12 september 2008

Första mötet

Jag har varit inne på temat nyanställd tidigare. Men denna gång får vi tänka oss att Du som nyanställd chef för första gången står framför ett gäng chefer som är dina närmaste underställda. Du är förväntansfull och så är även dina underordnade.

Du tar någon timma på dig för att presenterar dig, dina tankar och eventuella visioner. I början av ditt anförande sitter chefsgänget ganska tysta och lyssnande. Sedan kommer första frågan, som följs av några frågor till. Därefter kommer den första frågan, som redan har ett inbyggt svar. Efter detta följer några andra frågor och sedan kommer det åter igen ett antal frågor med inbyggt svar. Denna uppstart har många chefer mfl som stött på!

Redan här har du som ny chef fått en första signal om vilka personer du kan komma att få eventuella besvär med framöver. Sannolikt har du också fått ett tecken om vem som tagit på sig rollen att vara de främsta bland jämlikar i chefskretsen. Vill du skapa en miljö där alla dina underställda chefer trivs och verkar i engagerad anda, får du finna på råd direkt att hantera dessa "Pettrar". För till skillnad mot utbildningssituationen som jag berörde föregående dag så tystnar inte dessa personer efter ett tag. Tvärtom.

Inga kommentarer: