torsdag 31 juli 2008

Försämringar kan gå fort

Tänk dig en offenligt organisation som fungerar väl. Man ger bra service och håller sina budgetar, man har en kontinuerlig vardagsrationalisering. Man har ansvarstagande personal som flitigt arbetar på och skapar en gemensam bra arbetsmiljö. Ja, man har tom en klok och omtyckt chef.

Kanske jag skall säga några ord till om chefen. Hon är mycket drivande på alla plan, men har inget behov av att ha allt ljus på sig själv eller att påträngande få vara med i fattandet av alla vardagliga beslut. Hon litar på sin personal, ger stor frihet, men har också arbetat fram tillräckligt med skrivna regler mm som alla känner till och kunnat påverka.

Så slutar chefen ganska plötsligt och går vidare till nästa arbete och steg i karriären. Och en ny manlig chef träder in. Kanske bra på sitt sätt, men sin företrädares absoluta motsats. Nu går det raskt utför. På mindre än tre månader är arbetsmiljön körd i botten. Personalen är i uppror. Man börjar formera sig till motattack via facket och vi olika skrivelser. Sjukskrivningarna börjar ta fart. Och sjukdomarna är reella. Det handlar om allvarliga åkommer. Problemen i äktenskapen börjar att öka på. Organisationen är mycket illa ute.

Hur det slutade? Jag vet inte, vi är i realtid och mitt i händelserna. Jag får kontinuerlig information via en f.d arbetskollega. Visst är man lika nyfiken som förskräckt. Det kan inte vara rimligt att en ny chef ostört kan tillåtas bryta ner en fungerande verksamhet?

Inga kommentarer: