Var inte för briljant – det hämmar andra och på sikt företaget. Och i slutändan även dig själv. Du blir varken omtyckt eller uppskattad. Möjligen bekräftad, men det är en annan sak!
Visst skall man inte sätta sitt ljus under skäppan. Det vill säga man skall inte låta sig tryckas ner, men det är en hållning fjärran från att kuva andra. För det är precis vad du söker nå när du som chef börjar se dig själv briljant och klokare än alla andra. Dina medarbetare blir statister i ditt skådespel. Du är producent, regissör och har huvudrollen i egen hög person. Alla andra medarbetare har biroller eller är statister. Birollerna behövs för de ger dig bekräftelse i vardagen. Dessa skådespelare säger och gör sådant som du vill höra. De vet precis hur de skall lägga orden för att underhålla ditt uppblåsta ego. Och de belönas med förmåner av olika slag. Men innerst inne tycker ingen om dig eller uppskattar din person eller det du gör. Du är avskydd av såväl birollsinnehavarna som av statisterna. Fast de senare är tysta och ligger lågt. Men utom hörhåll sägs det desto mer.
Kom ihåg att briljant är slipning av en sten. Det är inte stenen i sig. Och samma är det med chefer. Många nya chefer är mycket fina ämnen, men när de formas under resan gång blir det mer bländverk än innehåll. Slipningen tar bort för mycket bra av materialet.
Jag tror att vi alla någon sett hur bra chefer efterhand förlorat sig i chefsrollen. Som medarbetare fattar man inte vad som hänt. Man känner inte igen sin gamle chefs värderingar. Helt plötsligt är han eller hon en annan person. Och min tro är att detta drabbar alla chefer någon gång. Det är svårt att värja sig. Men det gäller att inte fastna i detta tillstånd utan söka sig tillbaka till en säkrare chefsroll, som är nyttigare för alla parter. Hur märker man om som chef vandrat fel? Enkelt – När du slutat tänka på verksamheten utan tankarna främst cirkulera runt dig själv och din egen syn på dig själv. Ja, DÅ är du rejält fel. Du kan också fråga din partner. Denna har med all säkerhet märkt förändringen. Eller varför inte bygga ett öppet klimat så du kan fråga medarbetarna?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar