”Ledarskapsproblem var orsaken till uppsägningen av Kustbostäders förre förvaltningschef.” Denna rubrik eller andra motsvarande rubriker kan vi från tid till annan läsa i tidningarna. Det må gälla offentlig verksamhet eller privat. Chefskapet tar slut, ibland mer eller mindre frivilligt. Anledningar kan säkert vara många.
Men vad döljer sig i begreppet ´ledarskapsproblem´. Och för vem är det problem. Ja, ibland kan man undra. Oftast stämmer säkert beskrivningen, men när man varje år läser om ledarskapsproblem på en och samma arbetsplats blir man konfunderad. Vissa arbetsplatser tycks prenumerera på ledarskapsproblem. Eller används termen bara för att dölja de verkliga problemen? Ja, frågorna är många och forskningen svag inom området.
Jag vet inte men ibland tycker jag mig se att vissa ledarskap utövas under stark stress. Det finns en oro i organisationen eller i styrelsen/nämnden som ligger som en vilande trigger. När stunden är inne utlöses den och förvaltningschefen eller VD ryker all världens väg. Det går inte att som chef utöva ett tillitsskapande ledarskap. Företaget är inte moget för detta. Inte heller är företaget moget för mer uppgiftsinriktat eller relationsinriktat ledarskap. Företaget är bara mottagligt för ett indolent ledarskap där slutdatumet ligger nära tillträdesdagen. Det är liksom aldrig meningen att chefen skall åstadkomma resultat. Snarare tvärtom. Han eller hon skall inte rubba cirklarna. Det snabbar bara på avgångsprocessen. Stressreaktionerna hos styrelsen och organisationen säkerställer då ett snabbt slut på chefsperioden.
Så egentligen kanske det inte alltid handlar om ledarskapsproblem utan om ett kulturproblem som sitter i väggarna. Det är styrelsen eller nämnden som skall bytas ut. Det är i denna samling personer som det verkliga problemet sitter. Och detta är en ägarfråga att ta uti med. En ny styrelse eller nämnd kan obundet rekrytera en bra chef. Och med stöd uppifrån kan denne relativt snabbt få ordning på organisationen. Det brukar inte vara så svårt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
"Ledarskapsproblem" betyder nog ofta just "ledarskapsproblem". Men däremot är det kanske fel ledare som får gå. Ledarskapsproblem år efter år tyder bara på att ledarskapet ännu längre upp brister. Ny styrelser eller förändrad ägarbild! Sen är det nog iofs så att en otroligt duktig ledare (vd) kan åstadkomma stordåd även i styrelsens utveckling - så det går ju inte att backa från ansvar bara för att styrelsen inte lever upp till förväntningarna.
Hej Erik, tack för inlägg. Visst är det som du skriver. Håller till 100% med dig i dina synpunkter.
Skicka en kommentar